grammofoon Titel televisieBergse Sanseveria's bloeien al ruim 18 jaar
"In het theater komen we beter tot ons recht"

BERG EN TERBLIJT - Al 18 jaar vormen Sandra, Vera en Ria de Sanseveria's. Het muzikaal erg getalenteerde trio brengt liedjes uit de oude doos in fraaie eigentijdse bewerkingen, waarin ook de tekst een komische upgrading heeft ondergaan.

Zo werd Annie de Reuvers 'Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen' tot 'Kijk eens naar de rimpeltjes rond mijn ogen, kijk eens naar mijn beginnende onderkin'.
Wie meer wil horen kan terecht op de derde cd 'Extra belegen', de soundtrack van het gelijknamige theaterprogramma, dat zijn muzikale slotact vond in elf carnavalsconcerten met het Limburgs Symfonie Orkest.
In mei zijn al de eerste try-outs voor het volgende programma 'Uit de tijd' dat de dames weer op veel theaterpodia in Nederland en BelgiŽ zal brengen, van Ommen tot Kortrijk. Daarbij begeleiden Cato Gubbels, Josien Mennen en Evelyne Ploum, zoals ze in werkelijkheid heten, zichzelf op dwarsfluit, accordeon, slagwerk, toetsen, gitaar, banjo, blokfluiten en saxofoon.
"We hoeven er niet van te leven, al zou dat haalbaar zijn. Nu zijn we onafhankelijker. We doen alles zelf, maken onze eigen teksten, arrangementen, jurken en decors en doen onze eigen boekingen. Wel hebben we een regisseuse: Tamara Jongerden."
Ze begonnen ooit als act van 20 minuten in Limburgse cafťs. "Maar met een complete theatershow komen we beter tot ons recht. We hebben behoefte aan een luisterpubliek. In een kleinkunstfestival zouden we wel een korte act kunnen doen. In theaters vinden we het juiste publiek. Daar komen de mensen voor onze shows."
Elke drie jaar is er een nieuwe show. "We hebben wel duizend ideeŽn. Daarvan blijft maar een beetje over. Tijdens de try-outs schrappen we en schaven we."
De dames maakten oorspronkelijk deel uit van de popband La Louche. "Maar we wilden iets eigens. Dat hebben we gevonden in het bewerken van liedjes uit de jaren '50, '60 en '70. We ontdekken nog steeds nieuwe liedjes. Niet alles is geschikt, er zijn ook heilige liedjes, waar je niet aan komt. Maar dat zijn er gelukkig maar een paar." Kijk voor meer informatie op www.sanseverias.nl

Bert Salden
zondag 4 maart 2007 © Zondagsnieuws