grammofoon Titel televisieVrolijk verwelken de Sanseveria's

Elk jaar vermaak ik mij in september een weekend lang met Het Parcours, de Maastrichtse uitmarkt, op zoek naar podiumkunst die ik gewoonlijk niet frequenteer. Afgelopen weekend bracht ik door in het Theater aan het Vrijthof.

Duizenden mensen bevolkten de gangen en zalen om de prima nieuwe stoelen te proberen en te genieten van zang en dans. De drukte werd op Bourgondische wijze getolereerd zodat Het Parcours gelukkig niet het landelijk nieuws haalde wegens ernstig handgemeen en onder de voet gelopen dagjesmensen.Wel bood het toegestroomde volk mij de gelegenheid een van mijn sterke punten te oefenen: het onopvallend voordringen zonder lichamelijk letsel te veroorzaken.

Zo geviel het dat ik om half vier op de eerste rij zat bij het optreden van de Sanseveria's, terwijl achter mij honderden stadgenoten nauwelijks een glimp konden opvangen van de spetterende show van Sandra, Vera en Ria. De dames zijn al wat ouder en zingen gehuld in bijpassende feestjurkjes Nederlands repertoire uit de jaren vijftig tot zeventig. Het gaat de dames merkbaar niet goed op het gebied van de 'verpartnering' zoals de wetenschap dat thans noemt. Een van de gasten is dan ook Ursula van Uitstel uit Urmond die zich heeft voorgenomen: ik doe pas HET in het huwelijksbed. Een prachtig lied, ondersteund door blokfluitspel waarbij op de duur de vorm van de blokfluit het wint van de subtiele klanken. De show van de dames berust op een bijkomend probleem: de putten in de dij, de knollen van spataderen en de onderkinnen. Toch weten zij het grote verwelken een vreugdevolle wending te geven met het beroemde lied Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, kijk eens naar de rimpeltjes naast mijn ogen, kijk eens naar de putten in mijn bil. Om te eindigen met: ruil toch in dat jonge ding. Een treffende oproep aan velen voor een geslaagde 'herpartnering'.

Hans Philipsen
donderdag 18 september 2003 © Observant


In januari in het Theater aan het Vrijthof, daarvoor ook in o.a. Het Theater Lexor in Heerlen.