grammofoon Titel televisie'Als ze maar niet harder zingen dan wij'


HEERLEN/MAASTRICHT - De zoektocht naar een man hebben Sandra, Vera en Ria inmiddels afgezworen. Dat gaat niet meer lukken op deze leeftijd, smalen Evelyne Ploum (43) uit Maastricht, Cato Gubbels (48) en Josien Mennen (44) uit Berg en Terblijt. Vandaar dat ze hun ouderdom trots accepteren en als uitgangspunt nemen in hun nieuwe programma Extra Belegen.
foto


Extra belegen, zo heet het nieuwe liedjes- programma van de Sanseveria's. De drie smartlapzangeressen uit Maastricht en Berg en Terblijt nemen hun leeftijd ,,met alle voordelen'' behoorlijk op de hak in hun show. Vanavond is de eerste try-out in Theatre Lexor Heerlen. ,,We accentueren alleen de voordelen'', haast Josien te zeggen. ,,Wijsheid, rijpheid, innerlijke schoonheid, uitstraling'', roemt Evelyne. Ze hoeven niet meer zo nodig te voldoen aan vermeende schoonheidsidealen. ,,Gooi uit die hoge hakken. Doe gewoon aan wat lekker zit'', is Cato's motto. ,,Niet zo ingewikkeld.'' Rimpels, putten, spataders, het hoort er gezellig bij. ,,Maar wel aangedikt, daar zijn we Sanseveria's voor.''

Ook hun eigen vertolking van liedjes uit de jaren vijftig tot en met zeventig blijft. En de typetjes, al moeten die even een stap opzij doen voor het thema en de muziek. Toch wordt alles anders in hun nieuwe show, voorspellen de virtuoze vrouwen.

Brachten ze de vorige keer een verhaaltje rondom de drie personages Sandra, Vera en Ria; nu brengt het trio een tv-show met gasten, die ze uiteraard ook zelf vertolken. Herkenbare, nostalgische meebrullers. En meer eigen nummers zijn te horen: het Extra Belegen-lied, een eigen versie van Rockin' Billy, Crazy Horses. ,,We zijn op de eerste plaats een muziekgroep'', benadrukt Josien, ,,we willen nu dat de muziek voor zich spreekt.'' Toch zal dat een hele kluif worden, want het zijn toch de Sanseveria's, de types die het publiek in de loop van ruim tien jaar heeft leren kennen. En ook de muzikantes zijn nauw verwant aan hun alterego's, die ze zien als een verlengstuk van zichzelf. ,,Ik zie soms iemand lopen en dan denk ik: die kleding, dat is hélemaal Ria. Even opletten'', grinnikt Evelyne.

Tien voorstellingen staan voorlopig op de speellijst, in knusse theaters als Lexor in Heerlen, Karroessèl in Geleen en dat aan het Vrijthof in Maastricht. Cafés hoeven voor de Sanseveria's niet meer, grote schouwburgen noemen ze niet intiem genoeg. ,,Je kunt geen subtiele dingen doen want dat wordt niet opgemerkt in een grote zaal'', schetst Josien als voorbeeld.

,,De reacties van en de wisselwerking met het publiek zijn in kleine theaters veel intenser'', voelt Evelyne. ,,Het moet heel direct zijn, dat voelt het best. Liever een kleine gevulde zaal met een leuke sfeer.'' Josien vult aan dat ze inmiddels verslaafd is aan die plekken. ,,Je wordt er door verwend. Als we nu nog eens in een kroeg zingen, gaan mensen echt praten'', klinkt het verontwaardigd. ,,Terwijl wij aan het zingen zijn.'' ,,Je raakt gewend aan de kick van een stille zaal'', merkt ook Cato. ,,In het begin heb ik nog altijd een brok in mijn keel. Ik word daar altijd even door overvallen. Het werkt heel prikkelend, want je hebt toch de behoefte om muzikaal zo goed mogelijk voor de dag te komen.''

Maar de dames peinzen er niet over om hun baan in het (muziek-)onderwijs op te geven voor een carrière op het podium. Nu zijn ze lekker financieel onafhankelijk van de Sanseveria's en elkaar. Tegelijk wringt dat. Want ze zijn eigenlijk al jaren bezig met het samenstellen van hun nieuwe show en repetities. Sinds de zomervakantie steevast een dag per weekeind en tijdens schoolvakanties elke dag. En als je daar zoveel tijd insteekt, wil je eigenlijk ook veel optreden en het van de daken schreeuwen. Tja, dat gaat weer niet vanwege de tijd, vanwege hun baan.

De Sanseveria's verkopen een goed commercieel product. Dat blijkt wel nu ze doorbreken in Utrecht en Zeeland bijvoorbeeld, waar de naam doordringt en mensen de Oudhollandse liedjes makkelijker meezingen dan bijvoorbeeld in Limburg. Nee, dat vinden de drie zangeressen geen enkel probleem. ,,Zo lang ze maar niet harder zingen dan wij'', stellen ze. ,,Daar krijg je zó genoeg van'', vindt Cato, dát heeft ons het theater in gedreven.'' Anders kun je net zo goed Vader Jacob spelen, volgens Evelyne.

Voorlopig blijven de Sanseveria's hun creatie beschouwen als een uit de hand gelopen hobby. En zal tijdens de voorstellingen blijken hoe makkelijk ouderdomsgebreken te accepteren zijn. Want ondanks het Extra Belegene, vindt de regisseuse dat het verval bij de dames te weinig zichtbaar is. Altijd reden voor een feestje in een theater, toch?

Extra Belegen is in Theatre Lexor in Heerlen te zien op 28, 29 en 30 maart en 5 april, in Parkstad Theater Heerlen op 8 en 9 mei en in Theater Aan 't Vrijthof in Maastricht op 16 januari 2004.

door Chantal Hamers
vrijdag 28 maart 2003 © Dagblad De Limburger